Halverwege vorig jaar werden de trouwe rotten in de Reconyx Hyperfire serie; de HC600 en zijn broertjes opgevolgd door de nieuwe Hyperfire 2 serie. De HC600 was al lange tijd de standaard in professioneel ecologisch onderzoek. Gaat de nieuwe Hyperfire 2 serie daar verandering in brengen?
Eind 2018 hebben wij in verband met toenemende vraag naar onze wildcamera diensten 20 nieuwe camera’s aangeschaft. Als onderdeel van de besluitvorming welk model dat zou moeten worden hebben we de drie nieuwe Hyperfire 2 modellen van Reconyx HF2X, HS2X en HP2X naast elkaar gehouden. Wat zijn de verschillen? De prijzen liggen iets lager dan hun voorgangers, dat is alvast mooi meegenomen. Ook maken alle modellen in tegenstelling tot hun voorgangers foto én video. De triggersnelheid van de nieuwe Hyerfire serie blijft met 0,2 seconde een van de snelst op de markt.
Reconyx Hyperfire HP2X
De P staat voor Professional en dit is de meest uitgebreide versie van de drie nieuwe modellen. Echter kan dit model vanwege importheffingen uit de Verenigde Staten als enige van de drie modellen niet scherp worden geprijsd door importeurs. De HF2X en de HS2X hebben dat voordeel wel en bovendien heeft de HS2X veel dezelfde specificaties als de HP2X. Voor ons viel daarom in een vroeg stadium de HP2X af. We gaan verder met de HF2X en de HS2X
Reconyx Hyperfire HS2X vs Reconyx Hyperfire HF2X
De HS2X is het beveiligingsmodel (de S staat voor Security) met uitgebreidere specificaties. De HF2X is het instapmodel van de nieuwe Hyperfire 2 series. Maar wat zit er precies in doos?
Inhoud van de doos van de HF2X Inhoud van de doos van de HS2X
Geen uiterlijk verschil: Boven de HF2X en onder de HS2X
Zo op het eerste gezicht vrijwel geen verschillen dus, maar tussen de HS2X en de HF2X zitten wel degelijk verschillen. Die verschillen zitten allemaal intern want de behuizing van de camera’s is identiek. Later meer over de specificaties. Laten we eerst eens wat beelden met elkaar vergelijken.
Beeldtest HS2X en HF2X
We hebben beide camera’s onder exact dezelfde omstandigheden op dezelfde locatie vlak na elkaar getest om de beelden met elkaar te kunnen vergelijken. De bordjes in beeld geven de afstand in meters weer. Hieronder de resultaten.
Testbeelden: Foto’s van de Reconyx HYperfire HF2X (links) en de Reconyx HYperfireHS2X (rechts)
Testbeelden: video van de Reconyx HYperfire HF2X
Testbeelden: video van de Reconyx HYperfire HS2X
Zoals je ziet is er weinig tot geen verschil in beeldkwaliteit tussen de twee modellen HS2X en de HF2X. De videokwaliteit heeft ons teleurgesteld en blijft achter met andere wildcamera producenten. Wij gebruiken vrijwel nooit video in onze onderzoeken en voor ons is dit daarom niet zo’n issue. Toch zijn er los van de beeldkwaliteit wat verschillen tussen de twee modellen. De HF2X en de HS2X zijn in beginsel identiek alleen heeft de HS2X aanvullende mogelijkheden. Zo heeft de HS2X ook aanvullende mogelijkheden met betrekking tot instellingen in het menu van de camera. Hieronder het schematisch overzicht uit de handleiding van beide modellen.
Schematisch overzicht van het instellingen menu van de HF2X (links) en de HS2X (rechts)
Belangrijkste mogelijkheden die de HS2X wel heeft en de HF2X niet
- PIR type instelbaar als Legacy HF en daarmee identiek aan HC600 en andere voorlopers
- Afbouw door Reconyx op maat is mogelijk (denk aan externe voedingsaansluiting, externe trigger, zonnepaneel, zoomlens, etc.)
- Langere video mogelijk tot 90 seconden (max 10 sec voor de HS2X)
- De configuratie van de camera-instellingen kunnen worden opgeslagen op de geheugenkaart en vervolgens ingelezen worden op een nieuwe camera. Scheelt veel gepruts
- Oudste beelden kunnen automatisch worden overschreven door nieuwe als de SD kaart vol is (loop functie)
- Op bepaalde dagen of tijden van de week de camera zichzelf laten uitschakelen (programmeerbaar)
Wat misschien wel het belangrijkste verschil is tussen de HS2X en de HF2X is, is het verschil in bewegingssensor. De Reconyx HS2X is namelijk uitgerust met exact dezelfde bewegingssensor als de Reconyx HyperFire HC600, met twee horizontale detectiebanden die door het beeldveld lopen. De Reconyx HF2X daarentegen heeft een nieuw type bewegingssensor met slechts 1 detectieband die ongeveer midden door het beeld heen loopt.
Horizontale detectiebanden van de PIR bewegingssensoren HF legacy (links) en de nieuwe Hyperfire 2 (rechts)
Het nadeel van het overstappen op de nieuwe bewegingssensor van de Hyperfire 2 is dat de detectie bij doorlopende studies waarbij gebruik wordt gemaakt van HyperFire HC600 daarmee veranderd. In het instellingenmenu kan in de Reconyx HS2X gekozen worden voor een zogenaamde “Legacy HF” instelling. Bij gebruik van deze instelling functioneert de bewegingssensor van de HS2X exact identiek aan die van de HC600, en kunnen de resultaten dus rechtstreeks met elkaar vergeleken worden.
Wat opvalt op de foto’s uit de beeldtest is dat de HF2X, werkend met de nieuwe PIR, mij detecteert op 15 meter afstand. De HS2X, ingesteld op de Legacy HF PIR, mij detecteert op 10 meter afstand. Het lijkt er dus op dat in deze test het nieuwe type bewegingssensor effectiever werkt.
Conclusie
Silvavir Ecologisch Advies heeft op basis van deze vergelijking en bevindingen gekozen voor de Reconyx Hyperfire HS2X. De HS2X verschilt qua functionaliteiten nauwelijks met de HP2X en is vriendelijker geprijsd. Daarnaast heeft de HS2X belangrijke aanvullende opties ten opzichte van de HF2X. De meeste verschillen tussen de drie modellen kan je overzichtelijk met elkaar vergelijken op de website van Reconyx. Ik heb voor jullie hiervan een pdf gemaakt die je hieronder kan openen.
In de webshop van www.wildlifemonitoringsolutions.nl zijn de betreffende modellen van de Reconyx Hyperfire 2 serie te bestellen.