Van kinds af aan heb ik al een sterke passie voor carnivoren. Ik keek altijd mijn ogen uit wanneer ik een (groot) roofdier met succes een prooi zag vangen op een BBC documentaire verteld door de befaamde Sir David Attenborough. Deze “ruwe” wildernis voelde altijd zo ver weg, maar met de komst van de wolf naar Nederland lijkt het erop dat we dit soort geweldige gedragingen binnenkort van dichtbij mogen waarnemen. Om zoveel mogelijk betrokken te kunnen zijn bij de komst van de wolf ben ik sinds juni 2018 actief als vrijwilliger voor Wolven in Nederland.
Wolven in Nederland is een natuurorganisatie die streeft naar een conflictarme samenleving met de wolf. Helaas is niet iedereen zo razend enthousiast over de komst van de wolf. Zo zijn er bijvoorbeeld schapenhouders die de wolf liever niet zien, omdat de veiligheid van hun schapen in gevaar komt. Zo zie je maar dat mens en natuur niet altijd even makkelijk samengaan. Toch zijn we sterk afhankelijk van deze natuur. Om mijn steentje bij te kunnen dragen aan een duurzame, conflictarme samenleving met de natuur, heb ik mij sinds juni 2018 als vrijwilliger aangesloten bij Wolven in Nederland.
Als vrijwilliger is mijn hoofdtaak het verwerken van de vele meldingen die dagelijks via de website (www.wolveninnederland.nl) binnenkomen, waarmee ik help bij de wolvenmonitoring in Nederland. Dit kan een melding zijn van een wolvenspoor (d.w.z. keutels of pootafdruk) of van een zichtwaarneming (soms met foto). Ondanks de vele meldingen, gaat het zelden daadwerkelijk om een wolf. Er is namelijk een aantal hondenrassen (Saarloos, Tsjecho-Slowaakse wolfhond) dat sterk overeenkomt met het uiterlijk van de wolf. Ik raak er steeds beter in getraind deze soorten van de wolf te onderscheiden. Eén van de voordelen als vrijwilliger bij Wolven in Nederland is dan ook dat je gedurende het jaar aan cursussen kan deelnemen waardoor je goed wordt opgeleid. Bij kansrijke, maar toch onzekere meldingen gaan we er op uit om te achterhalen of het daadwerkelijk om een wolf gaat. Dit doen we door DNA- monsters af te nemen van keutels of door wildcamera’s te plaatsen in de omgeving. Naast het afhandelen van meldingen worden we vaak gevraagd om voorlichting te geven op o.a. scholen, gemeentes en natuurorganisaties. We geven bijvoorbeeld voorlichting over de komst van de wolf en over hoe boeren hun vee kunnen beschermen. Naast dat dit hartstikke leuk is om te doen, is het geven van voorlichting van uiterst belang voor het creëren van meer draagvlak voor de wolf.
Sinds eind januari 2019 kunnen we op de Veluwe al spreken over een definitieve vestiging van twee vrouwelijke wolven. Ook is er al een mannelijke partner voor het vrouwtje gesignaleerd. Wie weet hoe lang het zal duren voordat we de eerste welpen in Nederland krijgen. Al met al, er breken spannende tijden aan en als vrijwilliger bij Wolven in Nederland ben ik daar maar al te graag bij.
Neem ook eens een kijkje op www.wolveninnederland.nl voor meer informatie over de wolf en haar komst naar Nederland.
Foto: Wolven in Nederland