Op een erf in het buitengebied van Deventer huizen zomers gewone grootoorvleermuizen (Plecotus auritus) in de oude agrarische bijgebouwen.
Afbeelding 1. Oud agrarisch bijgebouw.
Grootoorvleermuizen gebruiken zeer zachte echolocatiegeluiden en zijn daarom lastig te onderzoeken met batdetectors. Het is een illustere en fascinerende vleermuissoort. Je kan ze op het spoor komen door te zoeken naar afgebeten vleugels van huismoeder (Noctua pronuba) en andere nachtvlinders. Deze prooien nemen ze na vangst mee naar een hangplek om ze daar op te peuzelen.
Afbeelding 2. Afgebeten vleugels van huismoeder.
Juist dat verraadde ook hier de aanwezigheid van de soort en al snel daarna werden tijdens aanvullende onderzoeken in de nacht ook waarnemingen en opnames met de batdetector gemaakt. Spectaculair om te zien zijn de zeer langzame wendbare vluchtpatronen van grootoorvleermuizen tijdens de jacht. Vaak vliegen ze zwierend en zwevend en ze kunnen zelfs stil in de lucht hangen. Niets brengt deze ultieme jagers binnen in gebouwen beter in beeld dan een warmtebeeldcamera. De beelden zijn al in 2022 opgenomen maar we willen ze jullie niet onthouden.