Afgelopen zomer zijn wij verhuisd naar een woonboerderij in het buitengebied. Het is een pand uit 1824 en vooral de schuur heeft wat liefde nodig.
De vorige bewoners hadden de zolder boven de schuur vol gelegd met hooi maar het schuurdak is nogal lek. Het hooi zorgde ervoor dat het lekwater niet kon verdampen met alle gevolgen van dien.
De hooizolder moest dus leeg. Aangezien wij geen paarden of konijnenfokkerij hebben, moest er een andere toepassing worden gevonden.
Toen bedacht ik mij dat je hier prachtige faunavoorzieningen mee kan maken! Geïnspireerd door Koen van den Berge, Filip Berlengee en Jan Gouwy met hun artikel in Zoogdier jaargang 32, nummer 4 “Alternatieve schuilplaatsen voor steenmarters” ben ik gaan kijken hoe we hier ook een steenmarter blij kunnen maken.
Want, wie wil er nou geen steenmarter in de tuin?! Deze roofdieren zijn een ster in het vangen van allerlei knaagdieren die we liever niet rond het huis hebben, zoals ratten en muizen. De bovenstaande foto toont een steenmarter vóór de nieuwgebouwde schuilplaats waar hij een stevige bruine rat heeft gevangen!
Zolang ze voldoende schuilmogelijkheden in de omgeving hebben, zal een motorkap van een auto minder aantrekkelijk zijn. Nog een reden om de steenmarter naar een afgelegen plek te lokken.
En nu aan de slag!
Omdat het aantal vaste hooibalen beperkt was en ik niet beschik over fijnmazig betongaas is de constructie wat simpeler geworden dan de versie in het bovengenoemde artikel. Vier balen vormen samen de buitenwand van de schuilplaats.
Om te zorgen dat de toegangsopeningen niet zouden instorten zijn hier twee PVC pijpen van 10 cm diameter in gestoken. De nestkamer is verder gevuld met los hooi.
Om instorten van de nestkamer te voorkomen is deze afgedekt met wilgentakken van de voorgaande snoeisessie.
Het geheel is verder afgedekt met hooibalen en losliggend hooi zodat een mooie dik-geïsoleerde berg is ontstaan waarbinnen het lekker warm en droog moet blijven. Een prima schuilplaats voor kleine grondgebonden zoogdieren als marterachtigen, egels en muizen, maar ook reptielen en amfibieën gebruiken dergelijke plekken om te schuilen.
Om te controleren of de schuilplaats ook wordt gebruikt is er natuurlijk een wildcamera geplaatst. De onderstaande video is enkele weken na de bouw geschoten. Het laat zien dat een nieuwe potentiële schuilplaats al snel wordt geïnspecteerd door een nieuwsgierige steenmarter.