Water in de tuin trekt een diversiteit aan leven aan. Wij wonen in het buitengebied en hebben in onze tuin een oude vijver. Deze staat al een tijdje op de to-do lijst van opknapklusjes in en rondom huis. De vijver is ooit door de vorige bewoner aangelegd en sindsdien is er weinig aan gedaan. De vijver is inmiddels lek en met de droogte van de afgelopen weken stond het water op een gegeven moment zo laag dat de vissen er nog net in konden zwemmen. De vijver moest aangevuld worden maar dat deden we niet meteen…
De afgelopen jaren is er langs de rand een boswilg gaan groeien. Die staat daar wel goed met zijn wortels onder een lekkende vijver 😉. In het voorjaar zit hij vol met katjes en zoemt het van de insecten. Geweldig, echt een verrijking van de biodiversiteit in onze tuin!
De boswilg trekt veel insecten aan.
Het is goed toeven met een bakje koffie bij het keukenraam met uitzicht op de vijver. Vogeltjes vliegen af en aan om een bad te nemen en zich uit te schudden op het schapenhekje langs de rand van de vijver.
Badderende huismussen
In de namiddag komt er vaak een groepje spreeuwen badderen. De boswilg is een mooie kwetterplaats, heeft lekkere bladknopjes en een heerlijk buffet aan rupsjes. Voor ieder wat wils. In de zomer zien we regelmatig libellen en juffers en ook kikkers en padden weten de vijver te vinden.
Azuurwaterjuffer, parend.
Ook insecten komen op het water af.
Op het moment van schrijven wemelt het van de kikkervisjes in de vijver. De gewone watersalamander is een vaste gast maar ook de alpenwatersalamander en rugstreeppad komt bij ons voor. De rugstreeppadden houden ons regelmatig wakker met hun nachtelijke concerten. Over de nacht gesproken…wat zal er ’s nachts allemaal langskomen?
Véél kikkervisjes in de vijver
Links: alpenwatersalamander, rechts: rugstreeppad.
Maar waarom vulden we de vijver niet direct bij? Het waterpeil van de vijver was zo laag dat op een aantal plekken een laagje slib tevoorschijn was gekomen. Daar wordt één bepaalde vogelsoort erg blij van; de boerenzwaluw! Wij hebben een aantal broedpaartjes in onze kapschuur zitten en in de schaapskooi naast het huis. Elk jaar komen de boerenzwaluwen weer terug op hun oude nest om te komen broeden. Die nesten hebben vaak een kleine renovatie nodig. Boerenzwaluwen metselen hun nest met klei. Daar zijn ze nu druk mee bezig. Het slib uit onze vijver is daar perfect voor! Zeker met de droogte van nu een uitkomst want in de directe omgeving is nauwelijks nog modder te vinden. Het is ook nog eens leuk om te zien hoe de zwaluwen materiaal verzamelen, soms van buiten de vijver, en dat in het slib duwen om het lekker plakkerig te maken.
Boerenzwaluwen gebruiken het slib uit de vijver voor de bouw van hun nesten
Nest met jonge boerenzwaluwen.
Een vijver is goed voor de biodiversiteit in je tuin. De vijver gaat wat ons betreft nooit meer weg.
Wil je de biodiversiteit in je tuin te vergroten? Op onze website zijn veel tips te vinden, lees verder op: