Veel mensen staan er niet bij stil maar we hebben een behoorlijk aantal verschillende muizen in Nederland. We kennen allemaal de huismuis en bosmuis die we in huis vaak liever kwijt dan rijk zijn. Als je ze vangt, zet ze dan vooral ver van de vangplaats weer uit. Daarnaast hebben we muizensoorten die je minder snel binnen zult vinden zoals de dwergmuis, veldmuis of rosse woelmuis (hierboven).
In het wild levende muizen zijn van grote waarde voor de biodiversiteit!
Ze verzamelen voedsel in de vorm van zaden die ze in hun hol opslaan. Die holen zorgen door de mest, warmte en beluchting voor micro-habitats waar planten uitbundiger groeien. De meegebrachte zaden worden niet allemaal opgegeten en krijgen daar dus een vliegende start om te kiemen. Zo zorgen muizen voor de dispersie van kruiden die weer insecten aantrekken.
De insecten zijn bekende bestuivers maar ook stapelvoedsel voor veel vogels en vleermuizen.
Daarnaast is de muis zelf ook stapelvoer voor een keur aan predatoren. De meeste roofvogels en uilen leven op een dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit muizen. Ook de kleine roofdieren als wezel, hermelijn en bunzing zijn gek op muizen.
Als je het bovenstaande zo leest dan mogen we best wat liever zijn voor onze kleine knaagdiertjes. Ze stellen maar weinig eisen om zich thuis te voelen dus laten we daar vooral een steentje aan bijdragen.
Begin met minder maaien en kijk hoe je de biodiversiteit in je tuin of erf kunt vergroten. Daarnaast kun je kijken waar schuilplaatsen voor kleine zoogdieren kan realiseren. Zo is het heel eenvoudig om met de resten van snoei en kap onderkomens te maken voor muizen. Een houtopslag leent zich hier perfect voor. Op zichzelf is dit al een prima verblijf, het is beschut, geïsoleerd en droog. Maar met een paar kleine toevoegingen kun je je houtstapel omtoveren tot een waar muizenhotel. Dit is een variant op de bekende muizenruiter maar dan voor mensen die met kloofhout aan de slag willen.
Begin met het stapelen van het haardhout en leg tussen de rijen hout nestmateriaal in de vorm van stro, bladeren en mos. Dat wordt gebruikt om de nestjes lekker warm te houden in de koude nachten en zorgt voor een vliegende start van de volgende kraamperiode.
Als je dan toch bezig bent, steek een buis tussen de blokken hout, die uitkomt tussen twee van de rijen. Die buis laat je schuin omhooglopen en afhankelijk van het aantal rijen hout dat je gaat stapelen, laat je hem een behoorlijk eind uitsteken.
Figuur 1. Stop stro tussen de rijen en steek een buis tussen het hout.
Ga vervolgens lekker door met stapelen totdat je houtopslag vol is. Nu zou de buis nog maar een klein eindje uit moeten steken. Die buis vul je vervolgens met zaden. Wij gebruiken hiervoor altijd biologisch geteelde zaden zodat de kans dat gifstoffen de keten in worden gebracht, wordt geminimaliseerd. Ook kan je kiezen voor gepelde zaden zoals gepelde (biologische) zonnepitten zodat die niet op de verkeerde plaats kunnen ontkiemen.
De zaden vormen een voedselbron tijdens de winter zodat de muizen hun huis niet uit hoeven om gezond te blijven voor een volgend voorplantingsjaar.
NAMENS DE MUIZEN BEDANKT!
Figuur 2. Vul de buis met biologische zaden om je muizen te verwennen.
Meer lezen?
Kleinschalige landschapselementen na boomkap
Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten
De aanleg van een schuilplaats; goed voor leefgebied en biodiversiteit!