We lopen tegen het einde van het jaar, de kerstboom staat in de kamer en de schijf in de elektriciteitsmeter (ja, ik heb nog zo’n ouderwetse) lijkt wel een vliegwiel door alle lampjes die de sfeer in- en om het huis gezellig moeten maken.
Gelukkig zijn de gloeilampjes zo langzamerhand verdwenen en gebruiken we al járen dezelfde kerstdecoraties. Ik krijg altijd de rillingen van de winkels waar de spullen bijna voor niets worden weggegeven en waarvan je je thuis afvraagt of je het kwalitatief niet beter direct in de vuilnisbak kan gooien. -Want daar belandt het grootste deel van de kerstversiering uiteindelijk allemaal.
En dat wordt weer verbrand, er is maar weinig van dat moois wat gerecycled kan worden.
Over verbranden gesproken, nog eventjes en het is weer oud-en-nieuw! Het Overseas Security Advisory Council van de Verenigde Staten heeft in 2013 een veiligheidswaarschuwing voor hun burgers geplaatst in het kader van dit oer-hollandse feest.
Naast de schade aan mens en materiaal doen we op die ene dag alsof het milieu niet bestaat. Niet alleen huisdieren hebben grote angst voor vuurwerk, zij kunnen zich nog verschuilen onder bed of in de kelder. Voor dieren die buiten leven is dat een heel ander verhaal…
Daarnaast blazen we met zijn allen een gigantische hoeveelheid vergif de lucht in; het meeste siervuurwerk krijgt zijn kleur door de verbranding van zware metalen en de hoeveelheden fijnstof zijn fenomenaal.
Even wat cijfertjes op een rij:
Gemeente Utrecht had in héél 2016 een emissie van zo’n 229 ton fijnstof, dat is bijna net zo veel als de hoeveelheid fijnstof die in Nederland tijdens oudejaarsnacht van 2016 in één nacht werd uitgestoten (234 ton).
De uitstoot van CO² was op oudejaarsnacht 2016 zo’n 709 ton, wat vergelijkbaar is met de uitstoot die een gemiddelde dieselauto geeft wanneer je er bijna 4 keer mee de wereld rondrijdt.
En dan stikstof, dat spul waarvan zoveel minder moet worden uitgestoten.
In één nacht hebben we circa 75% van de hoeveelheid distikstofoxide de atmosfeer in gestuurd (31 ton) die de gemeente s’Gravenhage over het gehéle jaar 2016 heeft uitgestoten (41 ton).
Mijn conclusie:
We zitten het hele jaar te hameren op klimaat, uitstoot, bodem- en waterverontreiniging en natuur en aan het eind van het jaar schuiven we alle principes aan de kant voor een knal en een flits.
Schaf dat vuurwerk gewoon af, koop een lekkere fles bubbels en vier een feestje met vrienden en familie. Daar geniet je nog eens langer van ook!
Hele fijne feestdagen en een duurzaam nieuw jaar!!
Voor meer interessante weetjes is het rapport over emissie bij oud-en-nieuw, in opdracht van TNO te vergelijken met de emissieregistratiekaarten van de Rijksoverheid.