Nature today – Koolmees eet rupsennest leeg
Het is de afgelopen dagen warm geweest. Ik heb ergens gelezen dat we door klimaatveranderingen hier in Nederland over 50 jaar het klimaat van Bordeaux zullen hebben.
Wat mij persoonlijk betreft prima, het kan mij niet tropisch genoeg zijn…
Weet je wie er ook van een warmer klimaat houden?
Eikenprocessierupsen –en een hoop andere kriebeldiertjes waar (nog) niet zo veel ophef over is.
Door de opwarming marcheren ze naar noordelijkere regio’s waar ze minder natuurlijke vijanden hebben. Dit zorgt ervoor dat de diertjes zich uit volle macht kunnen voortplanten en met hun brandharen voor flink wat overlast kunnen zorgen.
Het fascinerende van de natuur vind ik de veerkracht waarmee ze op veranderingen kan inspringen. Waar de processierups in de eerste jaren in Nederland bijna geen natuurlijke vijanden had, zijn er inmiddels dieren die wel raad weten met de rupsjes. Verschillende soorten wantsen beschouwen de rups al als lekkernij. Het zelfde geldt voor de larven van lieveheersbeestjes. Ook diverse sluipwespen brengen hun kroos ermee groot.
Jammer is wel dat ook de hoeveelheid van deze insecten enorm is afgenomen over de laatste jaren.
Gelukkig heb ik ook filmpjes gezien van mezen die de nesten van de processierups opentrekken en zich tegoed doen aan de cocons vol rupsensnacks. (https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24456)
Het stimuleren van de mezenpopulatie, door bijvoorbeeld mezennestkasten op te hangen, heeft dus naar verwachting een gewenst effect op de rupsenstand. Jammer genoeg hebben we het afgelopen voorjaar ook gezien dat extreem veel mezennesten verloren zijn gegaan, vermoedelijk door bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmotrups. Terwijl ook daar de mezen een mooie balans zouden kunnen brengen.
Verbazingwekkend is dan ook de kortzichtigheid waarmee men denkt dat het een goed idee zou zijn om de eikenprocessierups te bestrijden met nog meer gif. Hetzelfde geldt voor het gebruik van nematoden (aaltjes) die óók andere organismen aantasten waarmee ze in aanraking komen. We willen als mens onze ongemakken aanpakken met radicale, snelwerkende methoden terwijl de natuur werkt aan robuuste oplossingen, maar daar door de mens in wordt tegengewerkt.
De meest bizarre oplossing voor het rupsenprobleem die ik in mijn omgeving heb gehoord is wel de optie om alle eiken te kappen. Wie daar aan wil beginnen, kan ook alle sparren meenemen want de (nog agressievere) sparrenprocessierups is al vanuit Zuid-Frankrijk aan een Ardennen offensief begonnen en lijkt niet van plan te zijn om bij de grens te stoppen. Wel is het aan te bevelen om meer diversiteit aan te brengen in het bomenlandschap en de monocultuur van eiken te doorbreken. Hiervoor zouden jonge eiken kunnen worden vervangen door andere boomsoorten. Hoe meer diversiteit, des te veerkrachtiger wordt et ecosysteem.
Veel ecologische processen zijn met elkaar verbonden. De meeste mensen zien de natuur als een canvas waarop de mens zijn leven inricht. Een betere metafoor is dat de natuur het huis is waarin we leven, wanneer je het goed onderhoudt dan beschermt het ons tegen ongemakken van buiten. Wanneer je er lukraak stenen uit gaat trekken, kan ineens de schoorsteen instorten en heb je een lek dak.
Wat betreft de rupsen is mijn advies; Zuig nesten weg waar ze overlast veroorzaken en monitor hoe de natuur de balans terugbrengt op de overige plaatsen. Ik denk dat de piek van de overlast zal worden afgezwakt wanneer we als mens juist niet radicaal ingrijpen.
Want wie kwistig met de gifspuit rondgaat, moet op de brandhaarblaren zitten.
Zie ook:
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24604
https://www.linkedin.com/pulse/een-systeem-uit-balans-laten-we-haartjes-aan-rups-jorian-bakker/
https://www.facebook.com/425828067540505/posts/2124134534376508/?sfnsn=mo