Onderzoek lokstoffen
Tegenwoordig wordt er in veel verschillende vormen onderzoek gedaan met wildcamera’s. Eén van de gebruikelijk methodes is het toevoegen van een lokstof/geurstof om de trefkans te vergroten en dieren goed op beeld vast te kunnen leggen. Over het gebruik en de effectiviteit van de lokstoffen is nog veel onbekend (Westra et al., 2021). In de praktijk wordt er veelal gebruik gemaakt van blikjes sardines vanwege het gebruiksgemak. Bekende literatuur is fragmentarisch of gebaseerd op een niet West Europese omgeving.
Vanuit Silvavir zijn wij van mening dat er meer onderzoek moet komen naar de toepassing van verschillende soorten lokstoffen en hun effectiviteit. Daarom zijn wij in 2024 zelf een onderzoek gestart waarin we tien jaar, vijf verschillende lokstoffen naast elkaar testen op verschillende locaties door het land heen (Dijkgraaf, 2024). Het doel is om per lokstof te komen tot een overzicht van doelsoorten inclusief de trefkans. Hieruit hopen we dan te kunnen concluderen wat de beste generieke lokstof is voor zoogdieronderzoek. Een eerste tussenstand wordt in begin 2025 verwacht.
Kan je een bijdrage leveren hierin, heb je een geschikte onderzoek locatie (in het oosten van het land), of heb je specifieke informatie of bronnen waar we wat aan kunnen hebben, neem dan contact met ons op.
Literatuur:
Westra, et al. (2021). Op weg naar gestandaardiseerd onderzoek met wildcamera’s. library.wur.nl: https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/539844
Dijkgraaf, I. (2024). Ontwerp van een gestandaardiseerde methode voor het vergelijken van lokstoffen bij zoogdieronderzoek met wildcamera’s.
Benieuwd naar onze andere diensten? Bekijk dan onze dienstenpagina.