Registratie van faunavoorzieningen in ArcGIS online
Er bestaan veel verschillende manieren om assetinformatie bij te houden. Elke branche heeft zijn eigen programma’s gericht op registratie, beheer, onderhoudt, meldingen en storingen.
Het in kaart brengen van faunavoorzieningen is een belangrijk onderdeel voor beherende instanties om een goed overzicht te hebben van te onderhouden voorzieningen. Om zo beheer goed uit te kunnen voeren, eventuele schades te kunnen herstellen en bovenal om barrières voor fauna gericht op te kunnen lossen.
Registratie van faunavoorzieningen als nestkasten, inbouwkasten en andere kunstmatige verblijfplaatsen kan van toepassing zijn voor onder andere gemeenten, woningbouwcorporatie, waterschappen, provincies en infrastructuur beherende organisaties.
Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om bij grote aantallen faunavoorzieningen het overzicht te behouden over de actuele informatie die bij de voorzieningen hoort.
Silvavir Ecologisch Advies registreert faunavoorzieningen voor opdrachtgevers in ArcGIS Online. Hierin is overzichtelijk op een kaart te zien welke voorzieningen waar zijn aangebracht, wanneer ze zijn aangebracht, welk type het is, wat de onderhoudsstatus is en of er eventuele herstelpunten zijn.
Daarnaast kan voor vervolgonderzoek ook aangegeven worden wat de monitoringsstatus is. Is de voorziening in gebruik? Wordt hij gebruikt door de doelsoort? Door welke overige soorten wordt de voorziening gebruikt?
ArcGIS online is te gebruiken op de computer, maar ook in het veld via tablet of telefoon simpel te bedienen. Zo kan een medewerker in het veld de status aanpassen wanneer een faunavoorziening is gecontroleerd en bijvoorbeeld wordt bewoond door een doelsoort. Er kunnen bij elk object foto’s worden toegevoegd van eventuele bijzonderheden.
Door gebruik te maken van een goed ingerichte beheeromgeving in ArcGIS Online is het eenvoudig om overzicht te houden over faunavoorzieningen en kan informatie in een handomdraai worden weergegeven in grafieken of geëxporteerd naar Excel.
Tenslotte is de kaart deelbaar door de beherende partij. Waardoor ook andere instanties die willen werken aan bijvoorbeeld ontsnippering inzicht kunnen krijgen van de bestaande faunavoorzieningen, om hierop aansluitend nieuwe faunavoorzieningen aan te brengen.
Benieuwd of wij u kunnen helpen, neem dan contact met ons op!
Afbeelding 1. Faunavoorzieningen in ArcGis.