0570-244037 info@silvavir.com

Richtlijn vleermuisonderzoek Grote Gebieden

 

Sinds 2024 is het mogelijk om met een andere inspanning onderzoek uit te voeren naar vleermuizen. Er is door diverse stuurgroepen een nieuwe methode ontwikkeld die gericht is op het in kaart brengen van beschermde vleermuizen en essentieel leefgebied. Dit heeft geresulteerd in de totstandkoming van de Richtlijn vleermuisonderzoek Grote Gebieden (Zoogdiervereniging en Netwerk Groene Bureaus, januari 2024).

Soorten waar naar gezocht wordt zijn:

  • Gewone dwergvleermuis
  • Laatvlieger
  • Ruige dwergvleermuis

Bij deze methode worden er grotere gebieden onderzocht. Er kunnen trajecten afgefietst worden die een lengte hebben van +/- 2,5 kilometer, onderzoek wordt gedaan op wijk- of dorpsniveau of het gebied moet een minimale grootte hebben van 240 hectare. Eén traject kan binnen een half uur worden gefietst waarbij binnen de benodigde onderzoekstijd het traject meerdere keren onderzocht kan worden. De verwachting is dat kraamkolonies en grote zomerverblijven hiermee gevonden kunnen worden. Ook kunnen vliegroutes en foerageergebieden worden aangetroffen tijdens het onderzoek, essentieel voor vleermuizen.

In onderstaande tabel (1) is te zien dat er meer onderzoek wordt gevraagd dan bij een regulier onderzoek waarbij volgens het vleermuisprotocol 2021 gewerkt wordt. Deze methode is ontwikkeld voor kleine objecten waarbij een lagere onderzoeksinspanning wordt gevraagd dan bij deze richtlijn. Voor de ontwikkeling van deze richtlijn werd er gebruikt gemaakt van het vleermuisprotocol (2021) en (pre)SMP’s die in gemeenten gebruikt worden.

De rondes zijn te onderscheiden per periode:

  • In april vangen de eerste onderzoeken aan die speciaal voor laatvliegerzwermen zijn.
  • In het paarseizoen (15 mei tot 15 juli) zijn er 4 ochtend- en 2 avondbezoeken
  • In het najaar zijn er twee middernachtzwermonderzoeken en 1 paarterritoriumonderzoek.

Vleermuisonderzoek grote gebieden
Figuur 1. Een schematische weergave van de onderzoeksinspanning die bij de nieuwe richtlijn hoort. (Bron: NGB & Zoogdiervereniging.)

In 2024 is Silvavir Ecologisch Advies voor het eerst begonnen met een dergelijk onderzoek, dit zal de komende jaren vervolg krijgen. Wel hebben we afgelopen jaren al meerdere SMP’s onderzocht. Naast de voor de hand liggende batdetector met opname functie, is iedere veldwerker bij ons in het bezit van een vouwfiets en een warmtebeeldcamera om dit protocol effectief toe te kunnen passen.

Klik hier voor de richtlijn en zie wat deze precies inhoud.

Benieuwd naar onze diensten? Bekijk dan onze dienstenpagina.