Een paar jaar geleden zat ik ‘s ochtends in de keuken relaxed een bakje koffie te drinken en ineens “BAM!”. Een fikse dreun tegen het raam. Nog voor ik goed en wel besefte wat er aan de hand was riep mijn dochter ‘Wow, mam! Kom kijken!’.
Haastig spurtte ik naar de woonkamer en zag vlak onder het raam een kramsvogel tussen de klauwen van een sperwer. Hij was waarschijnlijk opgejaagd en knalde in zijn vlucht tegen ons raam waarna de sperwer zijn kans greep. De sperwer bleef nog even zitten, keek ons aan, keek weer naar zijn prooi alsof hij er zelf ook een beetje beduusd van was. De kramsvogel blies ondertussen zijn laatste adem uit en even later vloog de sperwer met zijn prooi weg. En dat midden in een volksbuurtje ergens in de stad…
Veel mensen hebben voederplankjes voor tuinvogels en zijn in deze tijd druk bezig met mezen en andere vogeltjes die zich laten zien. Onbedoeld creëren we met deze voederplanken een dienblad voor de sperwer; hij jaagt op deze vogels en is daarom vaak een minder gewenste gast. Hij is extreem wendbaar en aangepast aan het vangen van vogeltjes in dicht struikgewas. Vandaar dat hij het in de stadstuin zo goed doet.
Tuineigenaren zien de sperwer meestal niet zo graag omdat hij hun aangenomen “huisdiertjes” opvreet. Maar de aanwezigheid van predatoren duidt op een solide ecosysteem waarin de volgende laag van de voedselpiramide ook mogelijkheid tot bestaan heeft. Het is dus in zekere zin een indicator voor de biodiversiteit en sterkte van het ecosysteem in je tuin.
Eigenlijk is een roofvogel die tuinvogels vangt dus een heel positief teken!
Wil je tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten? Zie hieronder voor meer info:
- Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten!
- De aanleg van een schuilplaats; goed voor leefgebied en biodiversiteit!
- Diervriendelijk tuinieren