0570-244037 info@silvavir.com

Bij het selecteren en gebruik van een wildcamera wordt er naar allerlei eigenschappen (detectieafstand, hersteltijd, resolutie etc.) gekeken die de prestatie van de wildcamera, en daarmee de beelden, beïnvloeden. Een cruciaal punt wat echter vaak over het hoofd wordt gezien is de voeding. Welk type batterijen kunnen worden gebruikt in de betreffende wildcamera? De batterijen zijn de grootste oorzaak van operationele problemen. De batterijen zorgen voor voeding van de wildcamera en zijn van invloed op de functionering van alle technische eigenschappen. Ze bepalen grotendeels de werking van de flits, beeld- en bewegingssensor. Het is dus belangrijk om te kijken welk type batterijen de fabrikant adviseert en aandacht te besteden aan de batterijen die je gebruikt voor je wildcamera. Maar waar moet je dan precies op letten?

Er bestaan vele verschillende typen batterijen en je kan niet zomaar willekeurige (en/of verschillende) batterijen in een wildcamera stoppen. Wildcamera’s verschillen namelijk nog wel eens in het type batterijen die ze accepteren vanwege o.a. een verschil in de minimale stroombehoefte. Lithium batterijen, Alkaline batterijen, en Nikkel Metaal Hydride (NiMH)- en Nikkel-Zink (NiZn) oplaadbare batterijen zijn de vier meest populaire AA batterijen voor wildcamera’s (zie tabel 1). De verschillen zitten met name in de tolerantie voor de omgevingstemperatuur, de zelfontlading en het vermogen, wat vervolgens de levensduur van de batterij bepaalt.

Omgevingstemperatuur

Voor de meest optimale werking van de batterijen ligt de omgevingstemperatuur over het algemeen rond de 15-25°C. Bij extreme temperaturen kost het de batterijen meer moeite om de gevraagde energie te leveren; met name bij een koude omgevingstemperatuur. Houd hier dus rekening mee wanneer je wildcamera’s voor een langere tijd gaat uitzetten. Sommige type batterijen zijn beter bestendig tegen extreme kou en hitte dan andere. Zo bevatten Alkaline batterijen een electrode op waterbasis, waardoor ze minder weerstand bieden tegen hoge en lage temperaturen; in tegenstelling tot de Lithium, NiMH en NiZn batterijen. Als gevolg verliezen ze veel energie en gaan ze minder lang mee. Ook kunnen Alkaline batterijen bij hoge temperaturen sneller gaan lekken en in zeldzame gevallen zelfs ontploffen. De Lithium batterijen bieden de meeste weerstand tegen extreme omgevingstemperaturen.

Zelfontlading

Je kent het wel, je pakt een set batterijen uit de kast, stopt ze in de wildcamera en dan blijken ze halfleeg te zijn. Dit komt door de zogenoemde ‘zelfontlading’; d.w.z. dat wanneer de batterijen niet worden gebruikt, de batterijen alsnog afnemen in vermogen. Ook hier is de omgevingstemperatuur van invloed. De zelfontlading is over het algemeen een stuk lager bij een koele en droge omgeving (bijv. koelkast op 8°C). Met name de NiMH en NiZn oplaadbare batterijen staan bekend om hun hoge zelfontlading. Echter heb je deze batterijen ook in een zogenoemde LSD (‘Low Self Discharge’ = lage zelfontlading) uitvoering, waardoor oplaadbare batterijen een stuk aantrekkelijker worden.

Vermogen

Het vermogen (Voltage en mAH waarde) tussen verschillende type batterijen kan enorm verschillen. Zo heeft een Alkaline batterij een spanning van 1.5V, wat lineair afneemt bij gebruik (d.w.z. hoge ontlading bij gebruik). Dit in tegenstelling tot een NiMH batterij die een lagere spanning heeft (meestal 1.2V) en meer geleidelijk afneemt bij gebruik (zie figuur). Lithium en NiZn batterijen zijn in dit opzicht voorzien van ‘the best of both worlds’; een hoge spanning met een stabiele afname. Een meer stabiele afname zorgt voor een verlengde ‘cut-off point’; dat wil zeggen, het moment waarop de wildcamera uit gaat. In andere woorden, je wildcamera staat langer op scherp. In onderstaande figuur wordt een (willekeurige) ‘cut-off point’ weergegeven en zie je dat volgeladen NiMH batterijen dicht bij het ‘cut-off point’ liggen. Het ‘cut-off point’ verschilt per wildcamera, waardoor het kan zijn dat oplaadbare batterijen (bijv. NiMH) niet altijd even goed functioneren in iedere wildcamera. Hoe beter de wildcamera, hoe lager de ‘cut-off point’ en des te beter de wildcamera met oplaadbare batterijen om kan gaan. Bij de specificaties van de wildcamera’s wordt er aangegeven welke type batterijen erin gaan. Let hier goed op, zodat je niet de verkeerde batterijen in je wildcamera stopt. Dit belemmert het prestatievermogen en kan de wildcamera beschadigd raken. Zo kan het bij een wildcamera, bedoeld voor lithium batterijen, voorkomen dat bij hogere piekspanningen (film gedurende de nacht) de wildcamera in zijn geheel uitvalt wanneer er NiMH batterijen worden gebruikt.

Tot slot

Bij het selecteren en gebruik van een wildcamera speelt de voeding (batterijen) een belangrijke rol. Zo dient er rekening te worden gehouden met de omgevingstemperatuur, zelfontlading en vermogen van een batterij, om optimale prestatie van je wildcamera te garanderen. De vier besproken AA batterijen hebben ieder zo zijn voor- en nadelen (zie tabel 2). Bij Silvavir wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van NiMH oplaadbare LSD batterijen. Deze zijn breed inzetbaar, functioneren uitstekend en ‘last but not least’ zijn oplaadbaar en dus beter voor het milieu. Daarentegen worden Alkaline batterijen afgeraden wegens de vele nadelen dat het met zich meebrengt. Dit is een typisch gevalletje van ‘goedkoop is duurkoop”.

Tips:

  • let er bij het selecteren van een wildcamera goed op welke type batterijen worden aanbevolen door de fabrikant en het aantal dat er in gaat;
  • geef bij de instellingen van de wildcamera indien mogelijk aan welke type batterijen je op dat moment gebruikt, zodat de camera hier rekening mee kan houden;
  • gebruik nooit verschillende typen of oude en nieuwe batterijen door elkaar. Dit belemmert het prestatievermogen en kan de wildcamera beschadigen;
  • probeer als voorzorgsmaatregel de batterijen als set bij elkaar te houden en gelijktijdig op te laden (in het geval van oplaadbare batterijen). Zo kun je aanvullend bij malfuncties van de wildcamera de set aan batterijen vervangen en achterhalen of het een batterijprobleem is;
  • maak voor langdurig gebruik van de wildcamera, indien mogelijk, gebruik van een externe batterij-pack (link) of zonnepaneel. Weet dat je gehele opstelling een stuk duurder wordt en meer gaat opvallen, waardoor de kans op diefstal mogelijk wordt verhoogd.

 

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

Het is leuk als je dit bericht deelt!